Néptánc tanszak

Iskolánkban a 2015. évben került először megrendezésre hagyományteremtő szándékkal a

Mikepércsi „Béres András” szólótáncverseny

A verseny ötlete azért merült fel, mert az iskolában szinte minden tantárgyból van házi verseny, miért ne lehetne ugyanezt a művészeti iskolában is megvalósítani, nevezetesen a néptánc tanszakon.

A versenyen a táncosoknak egy választott táncanyagból kell egy 1,5 – 2 perces szabad táncot, úgy nevezett improvizációt bemutatniuk egyedül a színpadon. A versenyzők szinte teljesen önállóan készülnek fel a versenyre, a néptáncórákon nem foglalkoztunk külön ezzel. A gyerekek előre meghatározott sorrendben lépnek a színpadra, és rendre nagy sikert aratnak a lelkes közönség előtt. A produkciókat 4 tagú szakmai zsűri értékeli, arany, ezüst, bronz minősítéseket, valamint különdíjakat oszt ki. A produkciók után a zsűri félrevonul, és hosszas egyeztetés és gondolkodás után meghozza döntését. Az eredményhirdetés után a versenyzők a nézőkkel együtt remek élményekkel térnek haza.

A korábbi években iskolai házi versenynek induló vetélkedés azóta tankerületi keretek közé nőtte ki magát, mostanra pedig tankerületen kívüli néptáncosok is szívesen neveznek a megmérettetésre. Érkeznek gyerekek többek közt a debreceni Főnix Alapfokú Iskola 3 telephelyéről, a Berettyóújfalui Diószegi Kis István Református Általános Iskolából, ezen kívül  Létavértesről, Hajdúbagosról, Derecskéről, Tépéről és Konyárról. Legutóbb 44 produkcióban, 70 néptáncos versenyzőt láthatott a Kultúrházat teljesen megtöltő közönség.

Iskolánkban a tanszakon három korcsoportra bontva tanulják a gyerekek néptáncot: a Csillagocskák csoport (2., 3. és 4. osztályos tanulók), a Csillagfürt csoport (5., 6. és 7. osztályos tanulók)  míg a legkisebbek, a Csengettyű csoport foglalkozásain vehetnek részt.

Török Gergely
néptánc pedagógus