Nőként a világért verseny

„Szeretném, hogy a nők a nagy és nehéz feladatok felé forduljanak.
Ne a parton lézengjenek attól félve, hogy a tengerben ragadnak.
Nem félek, de nem is szorulok segítségre;
olyan vagyok, mint egy felfedező, aki szilárdan
ennek az úttörőmunkának az előnyeiben hisz.”

Ethel Smyth szavaival kezdődő meghívó levelet kaptunk a Biharkeresztesi Bocskai István Általános Iskolától, mely a Berettyóújfalui Tankerületi Központtal karöltve rendezte meg, online formában a címben nevezett kétfordulós versenyt. Célja az volt: hogy olyan nők munkásságát ismerjük meg, akik kiemelkedő tehetségük, illetve társadalomban betöltött szerepük miatt figyelemre méltóak. Iskolánkból két csapat nevezett 3 – 3 fővel.

Az első forduló egy feladatlap kitöltése volt, melyben információkat kellett gyűjteni híres írónőről, nőmozgalomról, Teréz anyáról, Rosa Sparks-ról, stb., valamint utána kellett járni annak, hogy melyik országban szavazhattak először, illetve melyik ország adta meg utolsóként a választójogot a nők számára Európában. Keresztrejtvény, képfelismerés, vaktérkép és idézetek keresése színesítette a megoldandó kérdések sorát.

A második forduló alkalmával egy A/3 –as méretű pályaművet kellett benyújtanunk, egy általunk választott hölgyet bemutatva. Az 5. – 6. osztályosok csapata 1 ponttal maradt el a negyedik (különdíjas) helytől. A 7. – 8. osztályosok, Sárosi Petra, Széles Réka, Orbán Zsanett, Les Femmes csapatnévvel viszont a 23 csapatból a 3. helyet szerezték meg. Köszönhető ez különleges poszterüknek, melyben a tehetséges Marie Curie csodálatos életútjának állítottak emléket és az első fordulóban is magas pontszámot kaptak. Büszkék vagyunk és gratulálunk nekik!

Kovácsné Biró Annamária