4K koncert – Komolyról Könnyedén, Könnyűről Komolyan – A zene ünnepe iskolánkban

Október 1-én idén is világszerte ünnepelték a zene világnapját. Este fél 8 órai kezdettel a városokban megszólalt egy ismert zene, kórus vagy énekes. Felcsendült a zene, mint lelki táplálék.

1975– ben az ENSZ Nemzetközi Zenei Tanácsának elnöke, Yehudi Menuhin amerikai származású hegedűművész kezdeményezésére lett ez a nap a zenéé.

Ő mondta: „A zene igazán nagy ereje a belső tartalmak megélésében rejlik.”

Úgy vélem, hogy iskolánk közössége október 2-án délelőtt megélte ezt egy rendhagyó előadás keretében.

A vendégeink Budapestről érkeztek, ők a Patche együttes tagjai: Pákai Petra és Cséry Zoltán. 

PÁKAI PETRA énekesnő, zeneszerző, szövegíró és énektanár. Több formációban is énekel, így a Debreceni Big Band-del is. Világversenyen is helyezett volt már, a washingtoni zeneszerző versenyen pedig különdíjat kapott. A Voice egyik nyertese.

CSÉRY ZOLTÁN zongorista, zeneszerző, hangszerelő és zenetanár. Ő is több zenekarral, énekessel zenélt már. Így Dés Lászlóval, Oláh Ibolyával és az AWS-sel is játszott. Most Pápai Jocival dolgozik együtt.

Jelenleg Petra és Zoli országos turnén járják az ország iskoláit, hogy gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt megmutassák a zene sokszínűségét. Ez a program az ő ötletük alapján jött létre.

A 4K koncertsorozat – azaz Komolyról Könnyedén, Könnyűról Komolyan – interaktív a közönség számára, mivel a zenélés mellett igyekeznek bevonni a gyerekeket az éneklésbe, az ismeretszerzésbe is.

A zenészek bemutatták a gyerekeknek a zenei hangulatokat, zenei hangzásokat, a klasszikus és könnyű zene kapcsolatát. Megismertették velük az improvizáció lehetőségeit képsorok és történetek segítségével. Az alsósok rajzfilmek zenéit hallhatták, majd együtt énekelték a Jégvarázs, A Dzsungel könyve és a Vuk zenéjét. A felsősök a magyar népdalok és a blues rokonságát kutatták, a pentaton hangsort énekelték el a dalokban. Megtudták, hogy a film képsoraihoz készül a zene, azaz a filmzene.

A koncertet közös- és visszhangéneklés színesítette. Az alsósok az Érik a szőlő kezdetű népdallal búcsúztak az előadóktól. A koncert egyik meglepetése volt, hogy a zenei kérdésekre kapott jó válaszért a gyerekek ajándékot is kaptak. Kulcstartók, tojáscsörgők, hangoló talált gazdára. A másik meglepetés egy teszt volt, amit az előadás végén töltöttek ki a gyerekek. A tét óriási, hiszen a leggyorsabb iskola egy KORG digitális zongorát nyer majd a turné végén.  A délelőtt közös fotóval zárult. Az ingyenes koncertet iskolánk diákjai Vargáné Veronika különleges alkotásával köszönték meg.

A zenei élmény, a színvonalas előadás profizmusra vallott. A gyerekeknek, gyerekekről szóló előadás nagyszerűen szemléltette a zene fontosságát. Jó volt látni az érzéseket, amit a zene varázsolt az arcokra. Milyen érdekes, hogy a zene magában is kifejező, de ezeken az előadásokon komplex áttekintést élhettünk meg az irodalom, a történelem, a földrajz, a média segítségével.

Köszönjük, hogy a mi iskolánkat választották Hajdú-Bihar vármegyében, köszönjük a páratlan lehetőséget, a fantasztikus zenei élményt!

S megvalósult Kodály Zoltán gondolata is: „Legyen a zene Mindenkié!”

Kiss Éva