Az angol nyelv szeretete – Interjú Tengyel Dániel 8.b osztályos tanulóval

Iskolánk tanulójával, a tanítványommal beszélgettem annak kapcsán, hogy Ő az első, aki Mikepércsen, általános iskolai tanulmányai alatt szerezte meg a B2 középfokú szóbeli angol kétnyelvű nyelvvizsgát az ELTE Origó Nyelvi Centrumban.

Eredménye a következő:

Kovácsné Bíró Annamária: Először is gratulálok a szép eredményedhez! Képzeld Dani, a napokban számoltam ki, hogy – mire elballagsz -, 900 angol órát töltöttünk együtt, hiszen negyedikes korod óta tanítalak. Hogyan derült ki, hogy szívesen tanulod ezt a tantárgyat?

Tengyel Dániel: Az internet elterjedésével nagyon sok és érdekes angol nyelvű játékra találtam, ahol a többi játékossal csak angolul tudtam kommunikálni, ennek érdekében meg kellett tanulnom az iskolában addig nem tanult szavakat is. Az, hogy meg tudtam érteni más nyelvű emberek beszédjét, és ők is megértettek engem, nagyon jó érzéssel töltött el, és a kultúrájuk is kíváncsivá tett.

K.B.A.: Milyen típusú játékok érdekeltek?

T.D.: Leginkább azok tetszettek meg, ahol egy cselekményszálon, különféle kihívásokon keresztül kellett eljutnom egy karakterrel bizonyos helyszínekre, szintekre. Ez egyértelműen magával hozta, hogy az ezekkel kapcsolatos szavakat, kifejezéseket el kellett sajátítanom. Ezáltal bővülhetett a szókincsem.

K.B.A.: Gondolom emellett jutott idő az iskolai feladatokra is.

T.D.: Természetesen, az volt az elsődleges, minden más csak ezután következhetett.

K.B.A.: Ezt meg is erősíthetem, mivel a számonkérésekre, dolgozataidra szinte mindig csak ötös érdemjegyeket kaptál. Elmondhatjuk, hogy a többi tantárgyakból is szép iskolai eredményeid vannak, versenyekre is jársz, táncolsz is a néptánc tanszakon, szívesen vállalsz plusz feladatokat. Hogy alakult ki mindezek mellett az angol nyelv iránti szenvedélyed?

T.D.: Már alsó tagozatban is részt vettem néhány angol versenyen, viszont sok minden érdekel, szeretek megfelelni, szeretek jó jegyeket kapni, és amit elvállalok, szeretem megcsinálni. Így eleinte nem kifejezetten csak az angol nyelvben akartam sikereket elérni. Talán a továbbtanulás az oka, hogy az idegen nyelv felé fordultam teljesen. Angolból eleinte csak a házi versenyeken szerettem szerepelni, ott sikerült dobogós helyet elérni. Ezek a sikerek kedvet adtak, hogy kipróbáljam magam külsős versenyeken is.

K.B.A.: Felsorolnál ezek közül néhányat?

T.D.: Az EURO Baptista Két Tanítási Nyelvű Gimnázium által megrendezett EURO-ENGLISH csapatversenyen kiemelkedő eredményt, a Karácsony Sándor Megyei Angol Nyelvi Akadályversenyen ugyancsak csapatban 3. helyezést, az Ebesi Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola által szervezett, versennyel egybekötött alapfokú írásbeli nyelvvizsgán 5. helyezést sikerült elérni.

K.B.A.: Most beszéljünk a középfokú nyelvvizsgáról.

T.D.: 2017 novemberében Igazgató néni és Tanárnő biztatására kezdtem el készülni a középfokú nyelvvizsgára. Azokat az internetről letöltött típusfeladatokat gyakoroltam, melyek szoktak szerepelni egy nyelvvizsgán, illetve elolvastam pár oktató könyvet és regényt, ahogy Tanárnő javasolta. Nagyon sokat segített, hogy három gimnáziumi szóbeli felvételi vizsgán is voltam angol nyelvből a középfokú vizsga előtt. Április 06-án volt a labor (magnóhallgatás), április 07-én a szóbeli vizsga. Az eredményt április 28-án tudtam meg.

K.B.A.: Otthon milyen támogatást kaptál a családodtól? Kik segítettek a szép eredmény elérésében?

T.D.: Édesapám, édesanyám, valamint testvérem támogattak célom elérése érdekében. Szüleim biztosították a nyugodt légkört a felkészüléshez, édesanyám minden versenyre és vizsgára elkísért, bátyám, mivel tavaly szóbelizett sikerrel angol nyelvből, tudott nekem tanácsot adni, mire figyeljek, mit kell átnéznem, mik a hiányosságaim.

K.B.A.: Tudsz-e nekem mesélni továbbtanulási terveidről?

T.D.: Az biztos, hogy nyáron meg szeretném szerezni a középfokú írásbeli nyelvvizsgát is. A gimnáziumban több nyelvet is el szeretnék sajátítani, de az angolt, mint elsődleges idegen nyelvet, mindenképp tovább fejleszteném. Szeretném a gimnáziumi évek alatt a felsőfokú nyelvvizsgát is letenni, majd egyetemen tovább tanulni anglisztika szakon.

K.B.A.: Milyen foglalkozást képzelsz el magadnak?

T.D.: Konkrét elképzelésem még nincs, de mindenképp idegen nyelvekkel és idegen kultúrákkal szeretnék foglalkozni.

K.B.A.: Kívánom, hogy elérd céljaidat, megvalósuljanak álmaid, terveid! Úgy gondolom, ezzel a szorgalommal és kitartással szerintem sikerülni fog elérni mindent, amire vágysz! Beszélgetésünk végén, mit tanácsolsz iskolánk tanulóinak a nyelvtanulással kapcsolatban? Hogyan lehetnének ők is ilyen sikeresek?

T.D.: A legfontosabb az angol nyelv szeretete, a szorgalom és a kitartás! Fontos, hogy soha ne adjuk fel álmainkat és dolgozzunk sokat a céljaink eléréséért!