Bejártuk a Debreceni Csokonai Nemzeti Színházat

2024. február 22-én a 8. osztályosokkal színházbejárásra indultunk a Csokonai Nemzeti Színházba. Érkezésünkkor már nagy volt a tömeg, ugyanis épp A Pál utcai fiúk című előadás kezdődött. A színház előtt Szép Evelin színésznő várt bennünket. A körbevezetés már kint elkezdődött, megtudtuk, hogy a történelmi épület 1865-ben épült, és az elmúlt években szépült meg. A színésznő felhívta a figyelmünket a bejárat fölötti két allegorikus nőalak, Terpszikhoé és Melpomené szobrára, akik a tragédia és a tánc múzsái.

Az első benti állomásunk a nézőtéri büfé volt. Megtudtuk, hogy a falon levő, aprólékos, kézzel készült arany táblára hamarosan a társulati tagok fotói lesznek elhelyezve. Gyönyörködve néztük a sűrű virágmintával festett mennyezetet is, amely a felújításnak köszönhetően újra életre kelt. A büféből nyíló erkély szerkezetéről pedig megtudtuk, hogy vannak forrásvízi mészkőből készült elemei is.

„Add át! / A csapat ezen áll / Add át! / Hogy innen jön a lárma / Add át! / Az utca neve Pál” – körülbelül 15 percre az előadásba is bepillantottunk. Nagy élmény volt.

Utunk ezután a karterem és a balett-terem felé vezetett. Szép Evelin elárulta nekünk, miért vannak a folyosón kellékek, és hogy miért nem szabad ezeket elmozdítani: „A színésznek sötétben, vakon is tudnia kell, honnan hozza be 3 másodperc alatt az adott kelléket a színpadra. Ha csak egy kicsit arrébb kerül például egy váza, keresni kell a sötétben, és erre nincs idő.” Ha már sötét; jártunk a színpad alatt is, ahonnan a színpadi forgót irányítják. Sok érdekességet megtudhattunk a színpad felépítéséről és működéséről is.

Végezetül a színészbüfét nézhettük meg, valamint a színésznő megmutatta nekünk a kiragasztott szereposztásokat, és a „színészi órarendet”, mégpedig a havi műsort és a heti próbabeosztásukat. Válaszolt néhány feltett kérdésünkre is, mesélt arról, hogy milyen mérföldköveken kell átmenniük azoknak, akik színészi pályán gondolkodnak. Arról is őszintén beszélt nekünk, hogy mennyire nehéz a magánéleti programokat összeegyeztetni a színházi feladatokkal.

Nagyon köszönjük Szép Evelin színésznőnek az izgalmas körbevezetést, a diákjaink és mi is nagyon jól éreztük magunkat. 

A csoportot kísérték: Kajtainné Csikai Krisztina, Sápi Ildikó és Papp Gréta

Papp Gréta