III. Béres András Szólótáncversenyről

Harmadik alkalommal került megrendezésre 2017. március 4-én a „Béres András” szólótáncverseny Mikepércsen, a Wass Albert Kultúrházban. A Debreceni Népi Együttes megalapítójáról és a Déri Múzeum egykori
igazgatójáról, Dr. Béres Andrásról elnevezett rendezvény megálmodója Török Gergely, a Mikepércsi Hunyadi János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola néptánc pedagógusa. A három évvel ezelőtt még iskolai házi versenynek induló vetélkedés tavaly immár tankerületi keretek közé került, idén pedig tankerületen kívüli néptáncosok is beneveztek, a debreceni Főnix Alapfokú Iskola 3 telephelyéről és a Berettyóújfalui Diószegi Kis István Református Általános Iskolából. Ezen kívül érkeztek gyerekek Létavértesről, Hajdúbagosról, Derecskéről, Tépéről és Konyárról is. Összesen 44 produkcióban, 70 versenyzőt láthatott a Kultúrházat teljesen megtöltő közönség. Idén is élőzenei kíséretre ropták a gyerekek a táncot, a talpalávalót a Szeredás Népzenei Együttes húzta. A táncosoknak egy általuk választott táncanyagból kellett 1,5 – 2 perces szabad táncot, úgy nevezett improvizációt bemutatniuk egyedül a színpadon. A 4 kategóriában bemutatott produkciókat 4 tagú szakmai zsűri értékelte, és arany, ezüst, bronz minősítéseket valamint különdíjakat osztott ki.
A zsűri tagjai voltak:
• Dévényi Mihályné Jutka néni, a Hunyadi János Általános Iskola magyar-média szakos tanára
• Törökné Csécs Lenke, a debreceni Főnix Néptáncegyüttes művészeti vezetője, Csokonai-díjas néptáncpedagógus
• Bak János, néptáncpedagógus, a Valcer Alapfokú Művészeti Iskola tanára
• Török Ármin, néptáncpedagógus, a Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola tanára
A gyerekek előre meghatározott sorrendben (a versengés előtt sorszámot húztak) léptek fel, és rendre nagy sikert arattak a lelkes közönség előtt, nemegyszer vastaps kíséretében jöttek le a színpadról. A magyar néptáncok széles palettája megjelent a színpadon: Somogytól Szilágyságig, Kalocsától Dél-Alföldön át Marosszékig. A produkciók után, az eredményhirdetésig Törökné Vajda Judit és Puskás László, a debreceni Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola tanárai tartottak fergeteges szilágysági táncházat a résztvevők és a közönség számára. Ezalatt a zsűri félrevonult, és hosszas egyeztetés, gondolkodás után meghozta döntését. Az eredményhirdetés után akadt néhány csalódott versenyző, nekik jövőre lesz lehetőségük javítani. A többség boldogan vette tudomásul a végeredményt, és a nézőkkel együtt remek élményekkel tért haza.

Török Gergely