MÓKÁS ZOKNIK NAPJA

A gyerekek biztosan, de a felnőttek is szívesen vesznek fel vicces zoknikat. Miért is? Ennek számos oka van. A hidegben melegen tart, jó móka viselni, nemcsak lábainkra hívja fel a figyelmet, hanem kreatív módja az önkifejezésnek is.

Már az ókori egyiptomiak is hordtak zoknit, illetve  a rómaiaknak is megvolt a saját verziójuk erre: nehéz talpú, szöges katonai szandálcsizma volt ez, amelyet a  légiós gyalogos katonák és segédcsapatok, köztük a lovasság szokásos viseleteként viseltek.

Az 1980-as években próbáltak az emberek egyre környezettudatosabbak lenni, nem vásároltak több új ruhát, inkább a használtakat részesítették előnyben. Néhányan zoknikból készítettek ruhaneműket. Hát nem őrület? Újra hasznosították a használt zoknikat, így akár felemás is kerülhetett a lábakra.

Ma népszerűbbek a mókás zoknik, mint valaha. Stílusossá tesznek, kitűnsz velük a tömegből vagy hovatovább egy kis humort adnak az egyébként komoly dolgokhoz. Sokféle kapható már: csíkos, pöttyös, feliratos (pl. I love you), mesefigurás, „mozisztáros”, „sportcsapatos” stb.

Ebből kaphattunk egy kis ízelítőt tanulóink és tanáraink jóvoltából 2022. december 9-én, az első Mókás Zoknik Napján a Mikepércsi Hunyadi János Általános Iskolában.

Kovácsné Bíró Annamária
DÖK segítő pedagógus