Toros káposzta, töltött káposzta, káposztás pogácsa…

Káposztából nem volt hiány Újlétán szeptember 23-án, pénteken délelőtt, persze a jó hangulatból sem.

A Mozgáskorlátozottak Hajdú-Bihar Megyei Egyesülete szervezésében megrendezett Káposztás Napon a népszerű zöldségféle volt a főszereplő, akár a bográcsokat, akár a fellépők műsorszámait néztük.

Ez utóbbit az újlétai ovisok előadása nyitotta meg, akik verseikkel, mondókáikkal és körtáncaikkal mosolyt csaltak a népes számú közönség arcára. Művészpalánták sora következett, akik musical részletekkel, népdalcsokrokkal, könnyűzenei feldolgozásokkal szórakoztatták az egyesület tagjait és meghívott vendégeiket.

A Mikepércsi Hunyadi János Általános Iskolát a Makó testvérek képviselték, akik a művészeti iskola néptánc tanszaka mellett több éve zongoráznak és hegedülnek. Kiss Éva tanárnő felkészítésével Éva, Balázs és János többek között a Karib-tenger kalózai főcímdalának hegedű átiratát adták elő, de a közös hegedülés után Évi még furulyajátékával és káposztás népdalcsokrával is levette lábáról a hallgatóságot. Az idősebb fellépők még közös nótázásra és táncra is rávették az egyébként serényen dolgozó kuktákat és amikor már épp nagyon irigyeltük volna a zsűrit, hogy micsoda káposztás ételköltemények közül kell kiválasztania a legjobbat, akkor végre jött az ebéd gyanánt felszolgált ínycsiklandó toroskáposzta.

Élmény volt látni a mozgásukban korlátozott emberek szórakozását, derűt, jókedvet tanulni azoktól, akik sokkal több nehézséggel élik meg a mindennapokat mint mi, akik számára komoly kihívást jelenthet akár csak egy kisebb lépcső megmászása is.

Köszönet érte, hogy itt lehettünk, zenélhettünk, együtt énekelhettünk!

És persze az is fontos, hogy balesetmentesen telt a nap, még Vargáné is megúszta égési sérülések nélkül, pedig neki nagy igyekezetében a kontya alá ütött a gőz…

Kiss Éva