A Békessy Béla Vívócentrumban jártak harmadikosaink

Pályaorientáció megerősítése a Berettyóújfalui Tankerületi Központ Intézményeiben

A Békessy Béla Vívócentrumban jártak harmadikosaink 

December 13-án, 46 harmadikos diákunk, osztályfőnökeik kíséretében egy nagyszerű sport programon vettek részt Debrecenben, a „Pályaorientáció megerősítése a Berettyóújfalui Tankerületi Központ Intézményeiben” című projekt keretében. A program célja a vívás megismertetése és népszerűsítése volt.

 A vívás egy optimális és komplex sport, ami fejleszti a pontos koordinációs készséget, figyelmet, fegyelmet, ritmusérzéket, állóképességet és tudatos, pontos mozgásszervezést igényel.

A gyerekek a foglakozáson komplex fejlesztésben részesültek:

 Rövid játék után bemelegítés következett, majd a mozgáskoordináció javítását, a figyelmi-, és kognitív funkciókat fejlesztő koordinációs gyakorlatok kerültek előtérbe. Ezután közösen áttekintették a fontosabb tudnivalókat a vívósportról, az alapvető szabályokról, valamint a fegyvernemek közötti különbségekről (kard-tőr-párbajtőr). Itt a gyerekek kézbe vehették a különböző fegyvereket, vívó fejvédet, és ruházatot.

Tanulóink megtanulták a vívásspecifikus mozgást, a tisztelgést, a vívólépéseket előre – hátra, valamint a kitörést. Elvégeztek különböző lábmunka gyakorlatot, pl. távolságtartás, fegyveres lábmunka.

Minden gyerek a korosztálynak megfelelő műanyag vívófelszerelést kapott (tőr, fejvéd), mellyel párban, egymás ellen vívhattak “élesben”. A vívás után levezető reflexjáték következett.

Minden gyermek egy apró “vívós” ajándékot kapott, ami hozzájárult ahhoz, hogy sok kisdiák azzal a gondolattal lépett be iskolánk kapuján, hogy: „holnaptól én is szeretnék vívni járni!”

Ivánka-Tóth Éva, Pásztorné Pálfi Judit