Digitális Edukációs Múzeumi Órák

A Nemzeti Kulturális Alap, valamint a Néprajzi Múzeum szakmai támogatásával, illetve az Örökség Kultúrpolitikai Intézet koordinálásával megvalósuló Mozaik Múzeumtúra által szervezett Digitális Edukációs Múzeumi Órák folytatódtak, a 2020. november 23-ra meghirdetett,  DEMÓ 3 – Digitális Edukációs Múzeumi Órákkal, melyek témaköre, felső tagozatosainknak, a  „Híres Magyarok” voltak.

Napjaink vírus sújtotta világában talán már csak az evés, ivás, nem online, így nem meglepő, hogy iskolánk 6. és 8. osztályos tanulói is bekapcsolódtak a virtuális múzeumtúrába, a kijelölt hétfői napon.

 A Felelős Szűlők Iskolája közreműködésével megszervezett “DEMÓ 3” napon különböző interaktív feladatokat oldottak meg tanulóink a digitális térben.

40 múzeum feladatai közül választhattak. Volt párosító feladat ( híres magyarok képeit kellett párosítani egy szobrászművész őket ábrázoló szobraival), sorrendi feladat ( a Nyugat költői születésük sorrendjében), kvíz Csokonairól, és más egyéb.

Tanulóink tabletek segítségével párban dolgoztak. Nagyon élvezték a munkát, hangos üdvrivalgásban törtek ki, a sikeres megoldásokat látva.

Úgy véljük, nagyon hasznos volt ez a tevékenység, hisz tanulóink játszva tanultak, a siker pedig kiváló motiváló erő.

Szil András

Nemcsak felsőseink kapcsolódtak be ebbe a programba, hanem 4. évfolyamosaink is. Osztályfőnökük beszámolója alapján, egy kellemes virtuális osztálykiránduláson vettek részt a  Digitális Edukációs Múzeumi Órák segítségével:

A 4. a osztály a pandémia előtti utolsó osztálykirándulására Egerbe utazott. Az időjárás miatt sajnos kimaradt egy fontos állomás a kirándulásból: nem sikerült megtekintenünk Gárdonyi Géza házát. Éppen ezért nagyon nagy örömünkre szolgált, hogy a Digitális Edukációs Múzeumi Órák 3. online eseménye lehetővé tette számunkra, hogy újra Egerbe látogassunk és pótoljuk ezt!

Irodalomórán a Dobó István Vármúzeumban jártunk, ahol korábban a valós életben is voltunk az osztállyal. Nagy élmény volt látni azokat a helyeket, ahol közös emlékeket szereztünk, de ezzel a sétával újabb ismeretekre is szert tettünk. Virtuálisan meglátogattuk híres magyar írónk, az Egri csillagok szerzőjének házát is, amire nem volt alkalom korábban.

A színes és érdekesebbnél érdekesebb kínálatok közül még a Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeumot választottuk, mert többen érdeklődnek az osztályból a vadászat iránt.

A Leskowszky  Hangszergyűjtemény videoját is megnéztük, amelyben sok-sok érdekességet hallottuk Kodály Zoltán életéről, munkásságáról. Virtuális múzeumlátogatásunkat egy Kahoot online felületen található kvízzel zártuk, itt a gyerekek játékos verseny formájában mutathatták meg, mit jegyeztek meg a látottakból, hallottakból.

A virtuális múzeumpedagógiai játékok linkjét további böngészésre elküldtem az osztály hiányzó tanulóinak is, akik otthonról kapcsolódtak a DEMÓ 3 – Híres magyarok programhoz.

Sápi Ildikó