Európai Hulladékcsökkentési Hét 2020

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét 2020. november 21-29. között kerül megrendezésre. A szemléletformáló kampány magyarországi koordinátora 2020-ban az Innovációs és Technológiai Minisztérium Építésgazdaságért, Infrastrukturális Környezetért és Fenntarthatóságért Felelős Államtitkárság felkérésére és támogatásával az ÉMI Nonprofit Kft.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét küldetése az, hogy megszólítsa az embereket és felhívja a figyelmet a hulladékcsökkentés jelentőségére.

Intézményünk a „Takarítás és szemétszedés a közvetlen környezetünkben” témán belül, a „Tisztítsuk meg a mikepércsi iskolát és környezetét!” projekttel nevezett a programra.

November 27-én alsó tagozatos napközis csoportjaink természetes tisztítószerek használatával igyekeztek bizonyítani, hogy valóban nélkülözhetőek azok a vegyszerek, amelyeket az otthonunk tisztítására használunk.

A citrom baktériumölő hatását a tantermi ajtó kilincsének átdörzsölésével mutatták be.  Mivel az ecet a legerősebb univerzális tisztítószer, ezért a tantermi mosdókagylónál lévő tükröt és a csaptelepet frissítették fel vele. A sütőport a mosdókagylónál lévő fuga kifehérítésére alkalmazták. Néhány marék rizst töltöttek vázáik aljába, majd kevés vízzel felöntve összerázták, az apró szemcsék hatékonyan távolították el a port és a szennyeződéseket.

Felső tagozatos tanulóink a „Tisztítsuk meg környezetünket!” jelszóval sokszor találkozhattak iskolás éveik alatt, hiszen minden évben aktív részesei voltunk a TeSzedd akciók szemétszedési programjának. Most ismét arra törekedtek tanulóink, hogy tiszta környezetet teremtsenek maguk körül, nem csak a belső tereken, hanem intézményünk udvarán is. Felsős tanulóink a szemétszedés mellett az őszi szerves hulladékokat is összegyűjtötték, így a lehulló falevelek, a letört gallyak, ágak összegyűjtése is megtörtént. Megismerkedtek a komposztálással, a szerves hulladékok újrahasznosításával is, mellyel célunk volt, hogy ezek a fogalmak, tevékenységek beépüljenek a tanulók mindennapjaiba.

Feketéné Györfi Erika
intézményvezető-helyettes