Hangolódás az ünnepi műsorra, avagy szabadulószoba a múzeumban

A hajdúszoboszlói Bocskai Múzeum egyik tematikus foglalkozásán vehetett részt a Berettyóújfalui Tankerületi Központ támogatásával a hatodik évfolyam március 5-én. A történelmi szabadulós játék nagyon jó lehetőséget biztosított az iskolában tanultak felidézésére, illetve ráhangolódhattak diákjaink az 1848. március 15-i megemlékezésre. Az eseményeket átélhették, közelebb kerülhettek a 176 évvel ezelőtti történésekhez.

Az ott készült fotók színesítették, különlegessé tették a műsort.

A meglepetés élmény után a Retró ’70 – ’89 névre keresztelt kiállítást tekintettük meg,mely Dalnoky Ferencnek, a nagy sikerű Homokkerti capricció című könyv szerzőjének a magángyűjteményére épül, az ország egyik első retrógyűjteménye. A gyűjtemény jelenleg a régió legnagyobb és leggazdagabb retrókollekciója. Különleges darabjai ismertetik a korabeli lakótér, a gyermekkor, a szórakozás és a fogyasztás tárgyi kultúráját,  Mindezt interaktív módon, multimédiás környezetben, élményszerűen. A gyerekek magukra ölthették a kor klasszikus ruhadarabjait, és egy szimulációs program segítségével egy valódi Trabant-vezetését is kipróbálhatták!

A Hagyományok Hajdúszoboszlón című állandó néprajzi kiállítás pedig a város hagyományos kultúráját mutatja be. A régi idők vásári hangulatát, a nagyhírű nádudvari fekete kerámiát és Tornyai János vándorköltő különleges karakterét. A vásártérhez tartozó kovácsműhelyben a tárgyi kultúra megtekintése mellett, egy játékprogram segítségével inasból mesterré válhattunk. A  múlt század eleji hajdúszoboszlói parasztpolgárság életmódját, táplálkozási szokásokat, recepteket ismerhettünk meg, majd  korhű viseletbe öltözhettek és helyet foglalhattak a tisztaszobában a diákok.  A múzeum  utolsó egységében a hortobágyi pásztorkultúra helyi hagyományait, viseleteit, eszközeit csodálhattuk meg.

A néprajzi kiállítás udvarán, külön kiállítótérben tekinthető meg a Népművészet Mesterének, Galánfi András Kossuth-díjas fafaragó iparművésznek az életmű-kiállítása.

A délelőtt végén a Fejedelmi Kincstár új épületében a hajdúkat Szoboszlóra telepítő Bocskai István erdélyi fejedelem koronájának és jogarának a nemes és hiteles másolatait tekinthettük meg. A „Hajdúk Szent Koronája”  az egyik legnagyobb magyar uralkodó hatalmának a jelképe volt, amitől annyira féltek a Habsburgok, hogy a fejedelem halála után Bécsbe vitették. Eredetije ma is ott található.

Tartalmas, élményekkel teli programon vettünk ismét részt.

Kovácsné Bíró Annamária