Menő menza napközis tábor

MENŐ MENZA Mikepércsen

Menő menza napközis tábor

„Menő menza” projektünk keretében, napközis tábort szerveztünk tanulóinknak, 2019. június 17-től 21-ig. 99 tanuló vett részt a táborban, ahol napi háromszori étkezéssel, és változatosabbnál változatosabb programokkal vártuk a gyerekeket reggel 7,30 órától, 16 óráig. Táborunk az egészséges életmód jegyében zajlott, melyben kiemelt figyelmet kapott az egészséges táplálkozás, a mindennapi testmozgás mellett az egészségünk megtartása és a higiénia is. Táplálkozási szakemberünk, Káplár Edina is bekapcsolódott a programba, és értékes előadással színesítette a tábort. Hat csoportban voltak a gyerekek, szinte hiányzók nélkül telt el a tábori hét, melyet minden nap jelenléti ívvel dokumentáltunk.

  1. nap 2. nap 3. nap 4. nap 5. nap
Jelenlévők száma 94 90 90 89 90

Az 5 napos táborunk a következő tematika szerint zajlott:

1.nap

Június 17-én közös mozgással nyitottuk a tábort, majd az önfeledt játéké és a kreativitásé volt a főszerep. Természetes anyagokból, fából, parafából, különböző papírokból készítettek a gyerekek dísztárgyakat, melyeket nagy örömmel vitték haza családtagjaiknak. Megismerték a gyerekek a papír, a fa és a parafa tulajdonságait, majd különböző színű és állagú színezőolajokkal, lakkokkal vonták be a produktumaikat. Már az első napon sem maradhatott ki az egészséges életmód népszerűsítése, hiszen a napi háromszori egészséges ételek mellett, nagyon szívesen fogyasztották tanulóink a frissen szedett meggyet, melyet községünk konyhája biztosított diákjainknak.” A rendszeres fogmosás elengedhetetlen!” Ezt a szemléletet próbáltuk népszerűsíteni a tábor ideje alatt végig, így étkezések után fogmosásra hívtuk a gyerekeket, akik többségében lelkesen fogadták felhívásunkat.

A tábor első napja nagyon jól sikerült, mely megalapozta a hét hátralevő részeit.

2.nap

A tábor második napja szinte teljes egészében a mozgásról szólt. Táncházat szerveztünk erre a napra, melyet a Főnix Gyermek- és Ifjúsági Néptáncegyüttes tagjai irányítottak. Délelőtt a daltanulásé, a szabad játéké volt a főszerep, majd a tanult dalokra ropták a táncot a jelenlévők. Ebéd után szinte folyamatosan táncoltak a gyerekek, így a finom uzsonna percek alatt elfogyott. Kissé elfáradva, de, élményekkel telve ért véget a második nap is.

3.nap

A harmadik napon, nagyon kegyes volt az időjárás a gyerekekhez, hiszen igazi kirándulóidő volt. A táborozó csoportok többsége délelőtt, Mikepércs természeti szépségeit tanulmányozta a kiadós sétán, míg néhány csoport a község egyik nevezetességét, a Kályha Múzeumot látogatta meg. A kellemes mozgás után finom, egészséges ebéd következett, majd a gyerekek kultúra iránti vonzalmát próbáltuk kielégíteni. Kora délután, a debreceni Vojtina Bábszínház tartott előadást a gyerekeknek, ahol nem csak egy csodás bábelőadást tekinthettek meg a tanulók, hanem kipróbálhatták magát a bábozást is, használhatták az értékes bábokat. Nagy élmény volt ez a nap is a táborozóknak, és lelkesen beszélgettek arról, hogy vajon mi várja őket a következő napon.

4.nap

Napközis táborunk alapvető célja, az egészséges életmód népszerűsítése volt. Az egészséges táplálkozást a napi háromszori étkezés mellett, a napi szezongyümölcsök fogyasztatásával igyekeztünk népszerűsíteni. A délelőttöt gyümölcskóstolással, valamint zöldségszobrász-kodással színesítettük, ahol nem csak ízlelőbimbóikat használhatták, hanem kreativitásukat, kézügyességüket is kipróbálhatták a különböző zöldségszobrok készítésekor. A napi sporttevékenység pedig alapvető része volt a tábor mindennapjainak. A negyedik napon a sportok népszerűsítése még erőteljesebben jelent meg a tábori napirendben. Ezen a napon a sporté volt a főszerep. A csoportok forgószínpad szerűen vettek részt a különböző sporttevékenységeken. Több helyszínen zajlottak az események. Volt kerékpáros ügyességi akadálypálya, voltak különböző eszközökkel szervezett pályák, voltak olyan helyszínek, ahol népszerű csapatsportokat játszhattak a gyerekek, kézilabda, röplabda, kosárlabda, foci. Nagyon sok sportot kipróbálhattak a gyerekek, és a nap végére reményeink szerint megfogalmazódhatott bennük, hogy milyen irányban indulhatnak el a mindennapos sporttevékenységekben. Ehhez minden segítséget megkaptak tőlünk ezen a napon.

5.nap

A tábor záró napja az élmények felidézéséről és az önkifejezésről szólt leginkább. Az egészséges személyiség része az egészséges lelkület, a személyiségeknek megfelelő önkifejezés. Ezen a napon lehetőséget kaptak a gyerekek arra, hogy bemutassák tehetségüket, vagy akár csak kipróbálhassák azt az érzést, hogy milyen az, amikor sok ember előtt szerepelnek. Ki mit tud-ot szerveztünk a táborozóknak, ahol megmutathatták magukat. Énekeltek, táncoltak, verseltek, mesét mondtak mindazok, akik elég bátorságot éreztek a szerepléshez. Délelőtt élményrajzokat készítettek a gyerekek, melyekből csoport szinten szerveztünk kiállítást. Az ebédet közös jégkrémezéssel zártuk. A kissé visszahúzódóbb gyerekek társajátékokkal, táblajátékokkal, ügyességi sportjátékokkal töltötték az idejüket, majd nyitottan várták, hogy megnézhessék társaik produkcióit. Káplár Edina táplálkozástudományi szakemberünk ebéd után tartott előadást az érdeklődőknek, melynek témája a személyi higiéné volt.

A Menő menza tábor 21-én ért véget. Tartalmas, minden igényt kielégítő programsorozatot valósítottunk meg, hiszen több gyerek is úgy búcsúzott, hogy hétfőn is szeretne jönni!

 

Fejérné Juhász Mónika
intézményvezető