Népi gasztronómia Mikepércsen – Múzeumpedagógiai foglalkozás

2019.december 14-én a Dr.Bihari Szakértő Iroda – a Berettyóújfalui Tankerületi Központ támogatásával – a Kistelepülési Múzeumpedagógiai Program keretében iskolánk diákjai részére Népi gasztronómia Mikepércsen címmel néprajzi foglalkozást tartott, melynek témája dédszüleink jellegzetes ételei – alapanyagok – étkezési kultúránk volt.

A közel 100 gyerek nagy odafigyeléssel hallgatta Korompainé Mocsnik Marianna múzeumpedagógus előadását.

Először a gasztronómia különböző területeit érintette általánosan. Hallhattunk a nevezetes napokhoz fűződő ételekről, étkezési szokásokról, jellegzetes eszközökről, edényekről, alapanyagokról, családi étkezési szokásokról.

Ezt követően mikepércsi kutatásairól szólt. Megtudhattuk, hogy milyen helyi ételek voltak, azok miből készültek, milyen alkalomkor mit ettek a helybéliek.

Elmondta milyen étel a gombóta, a tömőke, a kukóleves, móring, espékes, restcsiga, rongyos fickó.

A gyerekek nagy része érdeklődéssel vegyes csodálkozással hallgatta, hogy elődeik hogyan táplálkoztak, hisz mindez újdonság volt számukra.

Fejérné Juhász Mónika
intézményvezető