Osztálytermi színházi nevelési előadás

Nem először találkoztak a gyerekek az interaktív színházzal, amely lehetővé teszi, hogy a fiatalok saját környezetükben, aktív részvételükkel közösen megtapasztalhassák a dráma szerepét az életükben.

Április 29-én a Csokonai Nemzeti Színház színészei jóvoltából ismét osztálytermi színházi előadáson vehettek részt a 8. évfolyam érdeklődő diákjai osztályfőnökeikkel együtt.

Az előadásuk címe ezúton a Jeruzsálem volt, mely Náthán gyermekei című művet veszi alapul. A történet a muszlim fennhatóság alatt álló Jeruzsálemben játszódik, ahol mindig is éltek zsidók. Kereszteslovagok érkeznek a városba, egyikük kiment egy égő házból egy zsidó lányt. Ezzel a cselekedettel indul a drámát átszövő játszma a három világvallás képviselői között, miközben a fiatalok csak szeretnének közelebb kerülni egymáshoz.

A történet egyszerűen, közérthetően kérdez rá a vallási toleranciára és az emberiség mibenlétére. A fiatalok számára nem az a fontos, amit az idősek tesznek, hanem az, amit ebből ők a magukénak éreznek.

Az előadás célja, hogy a drámában kibontakozó konfliktusok miértjén gondolkozzanak a résztvevő diákok, hogy a színház nyelvén keresztül körüljárják azokat a krízishelyzeteket, amelyeket végigélnek a történet szereplői.

Ismét tartalmas, szuper előadásnak voltunk részesei, mely felkeltette a gyerekek érdeklődését, nagyon aktívak és együttműködőek voltak. A színészek visszajelzése, hogy nagyon jól érezték magukat a csoporttal, jó gondolataik voltak.

Köszönjük a lehetőséget és a szervezést Szarvasné Joó Anikó kolléga nőnek.

Kajatinné Csikai Krisztina