Pályaválasztás

A pályaválasztás minden nyolcadikos diákot nehéz döntés elé állít. Így vannak ezzel az iskolánk végzős tanulói is.

Mi leszek, ha nagy leszek?  Merre tovább? Felvesznek-e a választott középiskolába? Jól döntöttem-e? Szeretni fogom-e a munkám? Ilyen és ehhez hasonló kérdések merülnek fel bennük. Gondolatuk e körül forog, nap mint nap téma a továbbtanulás. A szülők és a pedagógusok a tanulók képességeit, készségeit ismerve, segítjük őket abban, hogy megtalálják a számukra legmegfelelőbb szakmát. Ennek érdekében nagyon fontos az önismeret, érdeklődés, szorgalom, kitartás, jó tanulmányi eredmény, motiváció és pályaismeret. A tanév során különböző lehetőségeket kínáltunk számukra, segítve őket a döntéshozatalban.

Október 09-én ellátogattunk a Lovardába, a „Szelet a vitorlába „című pályaválasztási kiállításra, ahol különféle szakmákkal ismerkedhettek meg.

Október 29-én pályaválasztási szülői értekezleten a szülők tájékoztatást kaptak a felvételi eljárás rendjéről.

November 04-én a HBM Pedagógiai Szakszolgálattól pályaválasztási tanácsadót hívtam meg, aki különböző teszteket íratott a tanulókkal, amelyekkel feltérképezte készségüket, képességüket, orientáltságukat. Előzetesen kérdőívet töltöttek ki a nyolcadikosok osztályfőnöki órán.

November 12-én a tesztek és a kérdőív kiértékelése után a megbeszélt időpontban egyéni tanácsadásra került sor, amelyen a tanulók a szülőkkel együtt vettek részt. A tanácsadó megerősítette a tanulók célkitűzését, illetve segítséget nyújtott a szakma- vagy az iskolaválasztásban.

Novemberben kezdődtek a középiskolai nyílt napok, melyeken diákjaink betekintést nyerhettek az iskola életébe. Tájékozódhattak a képzésekről, induló osztályokról, beülhettek a tanórákra, részt vehettek gyakorlati oktatáson is.

Korábban végzett tanítványaink visszajöttek iskolánkba és osztályfőnöki órákon beszámolót tartottak a középiskolájukról, ösztönözve ezzel a nyolcadikosokat.

Az első nagy próbatétel 2020.01.18-án a központi írásbeli vizsga matematikából és magyar nyelvből, melyre lelkesen készülnek a szakkörökön, a középiskolai felkészítőkön, ill. egyénileg. A központi írásbeli vizsgára való jelentkezés megtörtént, melyen az osztály 14 tanulója fog részt venni.  

Kívánom minden nyolcadikos tanítványomnak céljainak elérését!

Kajatinné Csikai Krisztina