„Kenyérrel is él az ember…”

MENŐ MENZA Mikepércsen

„Kenyérrel is él az ember…”

 

Iskolánkban nem csak az „elme pallérozására” fektetünk nagy hangsúlyt, hanem az egészséges táplálkozás és életmód oktatására is. Így került sor, a „Menő menza” projekt keretében, Káplár Edina táplálkozástudományi szakember előadására április 5-én.

Egészséges táplálkozásról sokat hallunk mostanában, mégis nehéz eligazodni az egymásnak ellentmondó információhalmazban. Előadónk, első lépésként tisztázta, hogy mit is jelent az „egészséges táplálkozás” fogalma. Sokan egészséges ételek fogyasztását értik alatta. Az „egészséges étel” nem megfelelő kifejezés, hiszen a forgalomban lévő élelmiszerek mindegyike egészségesnek tekinthető. Viszont vannak olyan ételek, italok, amelyek fogyasztása gyakrabban, másoké jóval ritkábban ajánlott. Az egészséges táplálkozás a különféle ételek és italok megfelelő arányban és mennyiségben, kellő változatossággal történő rendszeres fogyasztása. Ezáltal a betegségek kockázatát minimálisra csökkenthetjük.
A szakember beszélt ezek mellett, a megfelelő táplálkozásról, élelmiszer-adalékanyagokról, színezékekről, antioxidánsokról, ízfokozókról, édesítőszerekről, arról, mit, hogyan, mivel és mikor együnk. De elsősorban a mozgás fontosságát hangsúlyozta. Tanulóink hasznos információkkal térhettek haza, amelyek birtokában reméljük, egészségesebben élnek majd.

Feketéné Györfi Erika